Paradontologie

Boala parodontala reprezinta afectarea inflamatorie e tesuturilor din jurul dintilor: gingie, ligamente parodontale si os alveolar. Principalele semne clinice sunt: inflamarea gingiei cu aparitia sangerarilor gingivale, retractii gingivale, mobilitate dentara, cu aparitia spatiilor intre dinti, si resorbtia osoasa.

Tipuri de afectiuni parodontale:

Gingivita - afectare strict la nivel gingival si care se poate reface integral prin tratamentul afectiunii.

Parodontita - afectarea este si la nivel osos si necesita tratament complex pentru a imbunatati si a stopa evolutia bolii parodontale.

Parodontita agresiva - forma a bolii parodontale ce apare rar, sub 30 ani, care afecteaza osul alveolar si ligamentele parodontale, cu pierderea rapida a dintiilor.

Cum se pune diagnosticul de boala parodontala?

       Evaluarea parodontala se face prin examen clinic, parodontometrie si examen radiologic. Examenul clinic urmareste aspectul, volumul si consistenta gingiei, mobilitatea dintilor, prezenta factorilor de risc, precum placa bacteriana si tartru dentar, lucrari protetice sau obturatii incorect adaptate, anomalii dentomaxilare.

      Parodontometria este manopera prin care sunt detectate pungiile parodontale. Aceasta se realizeaza dupa tratamentul initial parodontal pentru a evita masuratori eronate si deci false pungi parodontale.

       Examenul radiologic cel mai utilizat este radiografia panoramica si bilantul radiologic care se face la inceputul tratamentului si apoi la 6 luni-1 an pentru a vedea evolutia osoasa dupa etape din tratamentul parodontal.

Cum se trateaza:

In functie de stadiul bolii parodontale, tratamentul are mai multe etape. Prima etapa consta intr-un detartraj profund supra si subgingival cu irigatii de solutii antiseptice, urmat de periajul dentar pentru finisarea suprafetelor dentare. Urmatoarea etapa consta in chiuretajul parodontal pentru indepartarea pungilor parodontale infectate, utilizand solutii antiseptice si tratament local cu antibiotice. In functie de evolutia bolii, se poate ajunge la tratament chirurgical regenerativ cu Emdogain (Straumann), aditii de Bio-Os cu sau fara membrane sau chirurgie rezectiva.

Tot in cadrul tratamentelor parodontale intra si alungirile coronare, gingivectomii si chirurgia mucogingivala, pentru retractiile gingivale.