Stomatologie pediatrică

Este profund greșită ideea că nu este important tratamentul dinților de lapte, pentru că oricum ei vor cadea rapid, fiind înlocuiți de dinții permanenți.
Trebuie știut că o infecție existentă la nivelul unui dinte temporar, netratată la timp, poate avea un efect negativ asupra mugurelui dintelui permanent, deasemenea o leziune carioasă netratată duce la pierderea precoce a dintelui de pe arcadă cu consecințe grave asupra erupției ulterioare a dinților permanenți, care erup în poziții vicioase, fiind apoi obligatorie purtarea unui aparat ortodontic pentru corecatrea acestui defect.
În perioada de creștere a copiilor, cele doua categorii de dinți, respectiv cei temporari și cei permanenți, sunt centrul unor fenomene fiziologice, care operează în mod diferit, si anume:
În timp ce primii sunt supusi unor fenomene regresive, caracteristice resorbției radiculare, cei permanenți sunt sediul unor procese biologice proprii țesuturilor dentare în dezvoltare.
În consecință, atît concepțiile cât și tehnicile utilizate pentru rezolvarea afecțiunilor dentare la copii sunt diferite de cele folosite la adulți. Astfel în cazul cariei simple, pentru dinții permanenți au prioritate mijloacele de protejare a organului pulpar, iar pentru cei temporari interesul este concentrat spre condițiile de stabilitate pe termen scurt a materialelor de obturație.