Endodonție

Endodonția reprezintă terapia asupra canalelor radiculare.
Ce este și când este nevoie de terapie asupra canalelor radiculare? În practica stomatologică cel mai frecvent se foloseste termenul de tratament de canal sau extirpare de nerv. Câteva din indicațiile tratamentelor de canal sunt:

  • carii severe ce au evoluat mult în timp, ducând la infectarea și necrozarea nervului cu efecte negative asupra țesutului osos din jurul dintelui, care se pot manifesta prin abcese.
  • carii profunde tratate care totuși determină sensibilitatea dintelui la cald și la rece.
  • fracturi accidentale ale dinților care duc la deschiderea camerei pulpare cu afectarea nervului.

Cel mai frecvent dinții cu carii semnificative și infecții pot fi salvați prin tratamente endodontice, urmate de refacerea dintelui prin obturașii sau coroane, extracția fiind o ultimă soluție la care ar trebui să apelăm.

Se stie că pierderea unui dinte este o traumă care în timp, fără să simțim afectează și ceilalți dinți cu repercusiuni asupra sănătății corpului (afectează eficiența masticării alimentelor și eficiența sistemului digestiv).

Desigur, un dinte lipsă se poate inlucui cu un implant, dar “cel mai bun implant este propria rădăcină” constituie una din regulile de aur ale stomatologiei